History of Collect

Kenyeres Péter és Kenyeres Tamás 1990-ben rendszámtáblákat kezd el gyűjteni, melyeket a folyamatos darabszám növekedés miatt 1992-ben a Kecskemét, Mathiász János utca 4 szám alatti szülői háznál lévő garázs falára szerelnek fel, mint dekorációt. Az akkor nagyjából 30 darabból álló gyűjtemény viszonylag kis helyen elfért, de hónapról hónapra érkeztek az újabb táblák –sokszor ismeretlenektől- és a gyerekkori hobbiból komoly gyűjtőszenvedély vált. Az alábbi listán az elmúlt 25 év munkája látható a darabszámok tekintetében:

 • 1991. – 2 db
 • 1992. – 36 db
 • 1993. – 98 db
 • 1994. – 846 db
 • 1995. – 1.856 db
 • 1996. – 2.020 db
 • 1997. – 2.177 db
 • 1998. – 2.333 db
 • 1999. – 2.534 db
 • 2000. – 2.851 db
 • 2001. – 6.100 db
 • 2002. – 7.508 db
 • 2003. – 8.610 db
 • 2004. – 9.116 db
 • 2005. – 9.465 db
 • 2006. – 10.044 db
 • 2007. – 10.425 db
 • 2008. – 10.571 db
 • 2009. – 10.734 db
 • 2010. – 10.931 db
 • 2011. április 30. – 11.345 db
 • 2011. december 31. – 11.903db

Állandó kiállításként közel 10.000db rendszámtábla tekinthető meg a kecskeméti bemutatóhelyen, de különböző rendezvényeken ideiglenesen is látható a gyűjtemény további részei. A Rendőrség-történeti Múzeumban 2001-ben időszakos kiállítást rendeztek a Válogatás a nagyvilág forgalmi rendszámtábláiból címmel, mely az addigi ideiglenes kiállításokhoz képest a legtöbb látogatót vonzotta. 2007-ben a Közlekedési Múzeumban tartottak kiállítást a Rendszámtábla története címmel, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezettnél kétszer hosszabb ideig láthatott a nagyközönség.

Ezek mellett folyamatos résztvevői voltak a Budapesten megrendezett Oldtimer Expo rendezvényeknek, melyen minden évben meghívottként vettek részt ahol közel 200db veterán korú jármű társaságában volt látható a rendszámtábla gyűjtemény standja. 2006-óta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum az 1965-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulójának emlékére nyílt kiállításán bemutat egy államvédelmi járművön használt rendszámot, melyet kölcsönkértek e célra a Kenyeres gyűjteményből.

2008-ban hivatalosan is bejegyezték a testvérek által alapított Kecskeméti Rendszámtábla Múzeumért Közhasznú Alapítványt, melynek célja a gyűjtemény magasabb szintre való emelése. Ettől az évtől a budapesti Álomautó Múzeumban állandó kiállítással szerepelnek. Több alkalommal is az Oldtimer Szuperkupa nemzetközi veteránautós verseny megállója és pecsételő pontjaként vettek részt a lebonyolításban.

Nemzetközi rendszámtáblagyűjtő összejöveteleken, kiállításokon és vásárokon voltak jelen az elmúlt években: Németországban, Hollandiában és az Amerikai Egyesült Államokban. Folyamatos a megkeresés a különböző veteránautós és motoros klubok, egyesületek által, hogy egy-egy túra alkalmával mikor tekinthetik meg a kecskeméti kiállítást. Sikeresen működnek közre a Magyarországon forgató külföldi és magyar filmes stábokkal, több munkához is biztosítottak táblákat a filmezés idejére: pl, Carlos.

Iskolás csoportok előzetes bejelentkezés után díjmentesen látogathatják a gyűjteményt.

A GYŰJTŐK

A rendszámtábla gyűjtemény tulajdonosa Kenyeres Péter és Kenyeres Tamás, de mindenképp fontos megjegyezni, hogy édesapjuk Kenyeres István nélkül valószínűleg nem kezdtek volna el ezzel foglalkozni. 1991-ben a családfő egy Toyota személygépkocsit vásárolt Németországban, melyet egy ideiglenes, úgynevezett vámrendszámmal léptetett be Magyarország területére. Az ügyintézés során az eredeti táblát nem sikerült megtartani, de egy másik, forgalomból kivont rendszámtábla (AD-W 734) a Mathiász utcai gyerekszoba radiátorára került, mint érdekesség, a sok egyéb autókkal kapcsolatos plakát, prospektus és újság mellé, mint egyéb kiegészítő. A gyűjtemény első darabja a mai napig megtalálható a kiállított táblák között. A rendszámtábla gyűjtés tulajdonképpen a Kenyeres család mindennapjainak a részévé vált, hiszen a két fivér lelkes és kitartó támogatója a legidősebb testvér Kenyeres Kálmán és az édesapa is, akik külföldi és hazai kapcsolataik által a mai napig folyamatos hátteret adnak a növekedéshez.

Az első éjszaka kiderült, hogy a rendszámon lévő, a műszaki érvényességet igazoló pecsét nem bírja a radiátor melegét ezért a tábla kikerült a garázsba, majd később a darabszám növekedésével a garázs falára. Mivel így láthatóvá vált a rokonok, barátok, szomszédok és ismerősök számára, hogy a fivérek ezeket gyűjtik, így elkezdődött egy folyamat, ami a mai napig sem ért véget: több mint 700 ember közreműködésének köszönhető a jelenlegi kollekció. Eleinte a szűk rokoni és baráti kör segített a gyűjtemény bővítésében, de mára olyan támogatói háttérrel rendelkeznek, mint a Külügyminisztérium diplomáciai testületei, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és Kecskemét Megyei Jogú Város.

peter

A Kecskeméti Rendszámtábla Múzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke Kenyeres Péter, 41 éves, építész technikusként elkötelezett az iránt, hogy a gyűjtemény mindig olyan szinten jelenjen meg a látogatók előtt, hogy az a maximumot mutassa magából. A karbantartási és a kivitelezési munkák professzionális módon való elkészítése az alap ahhoz, hogy a gyűjtemény megtekintői elégedettséggel távozzanak egy tartalmas tárlatvezetés után. Ezek mellet aktív szerepet vállal a kiállítások és rendezvények lebonyolításában és a támogatókkal való kapcsolattartásban.

tamas

A gyűjtemény másik tulajdonosa Kenyeres Tamás, 38 éves, gépjármű technikus, turisztikai manager, aki a jogszabályi és a történelmi hátterét kutatja a rendszámtábláknak. Tamás feladatai közé tartozik a kapcsolattartás a hivatalos szervekkel, támogatókkal és a kiállítások, rendezvények szervezése és lebonyolítása. Természetesen ezek mellett a kivitelezési munkákban is támogatja a testvérét.

A rendszámtáblák mellett minden olyan dokumentumot, képanyagot, forgalmi és üzemben tartási engedélyeket, menetleveleket is gyűjtenek, ami bármilyen módon kapcsolódik a témához.

GUINNESS REKORD HITELESÍTÉS BEHARANGOZÓ RENDEZVÉNYE

2011. április 15-17-ig rendezték meg az V.Oldtimer Expo kiállítást Budapesten a Vasúttörténeti Parkban, melyen a rendszámtáblagyűjtők is részt vettek egy kifejezetten erre a célra épített standdal. A rendezvényen több mint 10.000 látogató láthatta a közel 500 db-os ideiglenes kiállítást egy különleges autó társaságában. Az 1967-ben gyártott amerikai kivitelű Mercedes-Benz W111 Coupé rengeteg látogatót vonzott.

mercedes-benz-w111

A három napos kiállítás során sikerült újabb rendszámtáblákkal gyarapítani a gyűjteményt, és a sajtó képviselőinek és a látogatóknak felhívni a figyelmét a 2011. április 30.-i rekord hitelesítésre.

GUINNESS REKORD HITELESÍTÉS

2011. április 30-án hivatalos Guinness rekord hitelesítési rendezvényt szerveztek a Kecskemét Megyei Jogú Város és a város lakóinak támogatásával. Közel 1000 db meghívót juttattak el a gyűjteményhez hozzájárulók és környékbeli lakosok részére.

A hitelesítési ceremónia során a Guinness által előirányzott lépéseket és procedúrákat szem előtt tartva négy köztiszteletben álló személynek kellett megszámolnia a gyűjtemény összes darabját és hitelesítenie az Angliába küldendő dokumentumokat. A bizottság tagjai voltak:

 • Szemereyné Pataki Klaudia (Kecskemét jelenlegi polgármestere),
 • dr. Várszeghi György közgazdász (Magyarország első rendszámtábla gyűjtője),
 • Kenyeres Dénes (nyá. honvéd alezredes) és
 • Ökrös Csaba (Petőfi Népe főszerkesztője).

bizottsag

Az Arany János Általános Iskola Venyige tánccsoportja egy csodálatos táncbemutatót tartott a megjelent több száz látogatónak.

gyerekek

Eután a rendezvényen résztvevő Frank Klein Úr a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának akkori igazgatója átadott a gyűjtemény részére egy Made in Kecskemét feliratú táblát, mely a gyárban készülő járművekre utal.

frank-klein

Ez után a meghívottak részt vehettek egy szakmai tárlatvezetésen és választ kaphattak a rendszámgyűjteménnyel kapcsolatos kérdésekre.

A rendezvényen megjelentek a sajtó képviselői is, számtalan újságcikk és televíziós riport készült a gyűjtőkkel, melyek egy része megtekinthető a www.legtobbrendszam.hu oldalon.

A hitelesítők 11.345 db különböző rendszámtáblát számoltak össze több mint két óra alatt, amely a 2011. június elejére, Kecskemétre érkezett Guinness világrekordot igazoló oklevél szerint a legnagyobb ilyen jellegű gyűjtemény.

A gyűjtők sikeréhez számtalan helyi és budapesti vállalat és vállalkozás is hozzájárult Kecskemét Megyei Jogú Város Belváros északi részének Városrészi Önkormányzata mellett:

 • Mercedes-Benz Hungária Kft,
 • Rema Kft,
 • Fornetti Kft,
 • Plaket Kft,
 • Plastiprint Kft,
 • TOIFOR GLSS Kft,
 • Horváth Faipari Kft,
 • INOX Kft,
 • Prosec Kft,
 • 3M Hungária Kft,
 • ATI-Nowa Kft,
 • Print 2000 Kft,
 • Dimenzió Borászat

 

TOVÁBBI KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNYEK

2011. május 21.-én a Mercedes Csillagtúrán megálló és pecsételő pontként vettek részt, mely során több mint 80db, veteránkorú járművel érkeztek a látogatók a Mathiász utcai kiállítóhelyhez. A gyűjtemény megtekintése után haladtak a cél felé a Kecskemét főterén felállított kapuhoz.

csillagtura

2011. június 8.-án sajtótájékoztatót tartottak a kecskeméti Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel kapcsolatosan. Az újságíróknak lehetőségük volt megtekinteni néhány helyszínt, köztük a rendszámtábla gyűjteményt is.

2011. június 18.-án megrendezett MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA programsorozat részeként a Rendszámtábla Gyűjtemény kapui is nyitva álltak a nagyközönség előtt. Este hat órától éjfélig folyamatos tárlatvezetéssel és meglepetésekkel várták az érdeklődőket a Mathiász utcai kiállítóhelyükön, melyet több mint 700 látogató tekintett meg. Külön érdekességként 11db veteránkorú járművet állítottak ki.

2011 augusztusában a Pannónia 3 keréken stábja látogatott el Kecskemétre, mely során meglátogatták a Leskowsky hangszergyűjteményt és a Guinness rekord rendszámgyűjteményt. Az erről készült riportfilmet folyamatosan vetítette a Duna televízió, melyet többször is adásba adtak.

2011. szeptember 23-25. között került megrendezésre az I.Oldtimer Fesztivál, melyen mint kiemelt kiállítóként vettek részt. A három nap alatt közel 12.000 látogató látta a rendszám gyűjtemény standját, melyen a táblák mellett egy 1970-es évjáratú Mercedes-Benz W108 típusú autó is kiállításra került a hivatalos Guinness rekordot bizonyító oklevél társaságában.

mercedes-benz-w108

JÖVŐKÉP

A testvérek elkötelezték magukat az mellett, hogy a folyamatosan szaporodó kollekciót minél szélesebb körben mutassák meg az érdeklődőknek, tehát folyamatosan bővítik a kecskeméti kiállítóhelyüket. Újabb és újabb felületeket borítanak be rendszámtáblákkal, amely közben mindig az volt a szempont, hogy a lehető legtöbb tábla megtekinthetővé váljon.

Folyamatosan érkeznek a megkeresések a különböző autós és motoros márkakluboktól, az ügyben, hogy mikor tekinthetik meg a gyűjteményt. Erre általában tavasztól őszig van lehetőség, mert a helyiségek fűtése még nincs megoldva. Tervezik egy szociális helyiség kialakítását is.

Minden olyan felkérést elfogadnak, ami időszakos kiállítással kapcsolatos. Szívesen utaztatják a gyűjteményt, ezzel is öregbítik Kecskemét város hírnevét a nagyvilágban.

ÚJSÁGCIKKEK ÉS AZ OKLEVÉL

ujsag1

 

ujsag2

 

ujsag3

 

ujsag4

 

ujsag5

 

ujsag6

 

guinness